Tubbergse school leert jeugd dat vrijheid niet vanzelfsprekend is
Weinig middelbare scholen in deze regio zullen zoveel bezig zijn met de Tweede Wereldoorlog als Canisius Tubbergen. Welke school kan nu zeggen dat ze zelf een jeugdcongres organiseert met als thema Vrijheid en Verantwoordelijkheid? Met dank aan bevlogen docenten.
Nee, zegt docent Mark Veldhuis. Dat er nu op zijn school veel aandacht is voor de Tweede Wereldoorlog heeft volgens hem niet alleen te maken met het feit dat dit jaar 75 jaar bevrijding wordt gevierd in Nederland. De oorlog krijgt al veel langer de aandacht die hij zou moeten krijgen. Op Canisius is vier jaar geleden al begonnen met het herdenkingsproject. En er is in het verleden al onder meer een herdenking georganiseerd bij de oorlogsgraven op de begraafplaats in Tubbergen. Leerlingen van de school doen ieder jaar ook mee aan de verschillende herdenkingsprojecten in de regio. Daarbij zijn ze in de loop van de jaren aanwezig geweest bij 33 herdenkingen, zijn veertien toespraken door eigen leerlingen gehouden en 21 kransen gelegd.
Jeugdcongres
Nu is de school bezig met de voorbereiding van het jeugdcongres. Met dank aan Veldhuis en zijn collega Ebo van der Laan, die beiden beschikken over bovengemiddeld veel interesse en kennis van de Tweede Wereldoorlog. Veldhuis en teamleider Van der Laan koesteren het feit dat het in Nederland bij de jeugd nog redelijk gesteld is met de kennis van de oorlog. Net als in landen als Duitsland en Polen. Maar Van der Laan komt regelmatig in Engeland en ‘daar wordt helemaal niet over de oorlog gesproken’. Ook in Nederland wordt die kennis wel langzaam minder. Hoewel… ‘het is niet echt minder, maar ánders…’ „Ze krijgen het niet meer met de paplepel ingegoten hé…”
Bevlogenheid
Maar dé man bij Canisius als het om de oorlog gaat is Mark Veldhuis. Geboren en getogen Tubbergenaar. Waar het om de oorlog in zijn dorp gaat heeft hij een grote parate kennis. De Canisiusdocent heeft in het verleden zelfs onderzoek gedaan naar de bemanningen van geallieerde vliegtuigen die in Tubbergen tijdens de oorlog zijn neergestort. En hij blijkt in staat om zijn bevlogenheid over de oorlog over te brengen op jongeren. „De lokale geschiedenis, het dorp, de persoonlijke verhalen, dat interesseert me. Die interesse van mij is er altijd al geweest. Op een gegeven moment begin je ook zelf met een onderzoek.”
Flyers
Het congres is één ding, maar er is meer. „Leerlingen van onze school zijn in het kader van een project ook bezig flyers over de Tweede Wereldoorlog te maken voor basisscholen in Tubbergen”, aldus Veldhuis. Hij toont een voorbeeld voor zo’n flyer. Er is een kleurplaat, een kleine puzzel en er staan korte wetenswaardigheden op. Op die manier leren kinderen van de basisscholen spelenderwijs over de oorlog. De kennis over feiten en cijfers van de Tweede Wereldoorlog mag dan misschien nu wat minder zijn dan bijvoorbeeld veertig jaar geleden, Veldhuis en Van der Laan zijn ervan overtuigd dat jongeren zich terdege realiseren dat de huidige vrijheid offers heeft gevraagd, ‘en dat vrijheid niet vanzelfsprekend is’.
Bijzondere gasten
Dat laatste is tevens het thema van het jeugdcongres dat op 4 april bij Canisius wordt gehouden. Alle jongeren tot en met 18 jaar uit de gemeente Tubbergen kunnen die dag gratis naar de school aan de Huyerenseweg komen. Er zijn workshops, lezingen en er is ruimte voor gesprek. Doel van het congres is volgens Veldhuis om het gesprek op school over de Tweede Wereldoorlog in gang te houden. Ook is het een goede manier om jongeren te laten beseffen dat de vrijheid kwetsbaar is en niet vanzelfsprekend. Zelfs niet 75 jaar na afloop van de oorlog. Canisius is erin geslaagd bijzondere gasten te strikken voor het congres. Onder anderen Jacques van Trommel en Jeanne Diele-Staal komen naar Tubbergen. Van Trommel zat als Joods kind ondergedoken. Jeanne Diele is dochter van een Almelose NSB’er. In haar jeugd werd zij geconfronteerd met de keuze van haar vader. Ook wordt tijdens het congres aandacht besteed aan de Canadese begraafplaats in Holten, waar 1400 omgekomen militairen liggen begraven.
Bron: https://www.tubantia.nl/tubbergen/tubbergse-school-leert-jeugd-dat-vrijheid-niet-vanzelfsprekend-is~a41a9164/
Inspirerende middag en avond in het ICB voor VO scholengemeenschappen, gidsen en dialoogcoaches
Donderdag 10 november waren docenten van diverse VO scholengemeenschappen in het ICB. Zij kwamen kennisnemen van het educatieve aanbod van ons centrum. Laura Dekker en Cris..
Lees meer..Inheemse Ceremonie
Woensdagochtend 13 september vond er een heel bijzondere besloten herdenking op de Canadese Begraafplaats in Holten plaats. Het ministerie van Veterans Affairs Canada organiseer..
Lees meer..Canadese grond op de Holterberg
De Canadese Begraafplaats is een unieke plek in Holten. Hier kun je tot bezinning komen en de offers die destijds gebracht zijn, herdenken. Het terrein ziet er altijd prach..
Lees meer..