Vernieuwd infocentrum Canadese Begraafplaats in Holten opent haar deuren
Na maanden van verbouwen en voorbereiden gooide corona de plannen voor het vernieuwde informatiecentrum bij de Canadese Begraafplaats in Holten overhoop. Ruim drie maanden later dan gepland zijn de verhalen van gesneuvelde soldaten vanaf zondag alsnog te ‘beleven’ op de Holterberg.
Drie dagen voor de heropening van het informatiecentrum van de Canadese Begraafplaats wordt nog hard gewerkt aan de laatste klusjes. De elektricien sleutelt aan de lichtinstallatie, terwijl medewerkers van het schoonmaakbedrijf ervoor zorgen dat de expositieruimte er piekfijn uitziet. Later op de dag krijgen de vrijwilligers - gastheren en - vrouwen - een uitgebreide ‘corona-instructie’. ,,We willen onze gasten straks veilig kunnen ontvangen. Overal is aan gedacht’’, zegt bestuurslid Henk Vincent.
Sinds oktober is het bezoekerscentrum naast de begraafplaats - waar 1394 gesneuvelde Canadezen rusten - gesloten. Hier komen sinds 2011 jaarlijks zo’n 27.000 bezoekers voor rondleidingen of studie. Onder de bezoekers zijn veel scholieren. ,,Dat schuurde dan met de andere bezoekers’’, zegt Albert van de Maat, oud-voorzitter en mede-oprichter van het infocentrum. ,,We zeiden wel eens, eigenlijk hebben we een apart klaslokaal nodig om groepen van elkaar te scheiden.’’
Conflicten
Ook kwam het geregeld voor dat geluidsfragmenten van exposities elkaar overstemden, omdat ze in dezelfde ruimte werden afgespeeld. ,,Dingen begonnen met elkaar te conflicteren’’, zegt bestuurslid Vincent. ,,Omdat we ook de entree wilden uitbreiden, hebben we gekozen voor een flinke verbouwing.’’
Festiviteiten uitgesteld
Het was de bedoeling om 8 april - de dag waarop de Canadezen het dorp Holten 75 jaar geleden bevrijdden - feestelijk te openen. Door corona liep dat even anders. ,,We liepen vertraging op omdat bedrijven hun mensen terugtrokken’’, zegt Vincent. ,,Ze wilden niet meer tegelijk in dezelfde ruimte werken.’’ Omdat ook publieksevenementen van de baan waren, was het bestuur genoodzaakt om de festiviteiten uit te stellen.
"Scholieren willen weten waarom deze jongen mensen gingen vechten in een ver land. Waarom ze die offers brachten" - Albert van de Maat, Canadese Begraafplaats Holten
Een feestje zit er voorlopig niet in, maar het publiek is vanaf komende zondag weer welkom. Zoals gewenst is de entreebalie flink uitgebreid en is de ruimte aan de achterzijde uitgebouwd met een themalokaal. Hier kunnen de vrijwilligers groepen ontvangen. ,,De meeste leraren zouden jaloers zijn op zo’n mooi lokaal’’, zegt Vincent.
Levensverhaal
In de expositieruimte zijn drie nissen aangebracht, waarbinnen bezoekers beeld- en geluidsfragmenten ervaren. Zonder last van elkaar te hebben. De blikvanger van het vernieuwde infocentrum is de nieuwe ‘belevingsruimte’. Hier kunnen bezoekers het levens- en oorlogsverhaal van tien in Noord- of Oost-Nederland gesneuvelde Canadezen ondergaan.
Brieven van soldaten
Na via een digitaal paneel een keuze te hebben gemaakt, speelt zich voor de ogen van de bezoeker een in 3D gevisualiseerd drama af. De verhalen zijn gebaseerd op foto’s brieven die de jonge frontsoldaten naar hun overzeese verwanten stuurden. ,,Die hebben we laten inspreken door Canadese acteurs’’, vertelt Vincent. ,,Eén ervan ook in het Frans.’’
Het zijn deze persoonlijke verhalen die het infocentrum veel waardering opleveren. ,,We zijn ooit begonnen door de verhalen achter de graven op te diepen’’, legt Van de Maat uit. ,,Dat spreekt de mensen enorm aan. Vaak nog meer dan de militair-historische geschiedenis. Scholieren willen weten waarom deze jongen mensen gingen vechten in een ver land. Waarom ze die offers brachten.’’
Diep geroerd
Het is de ambitie van het bestuur om uiteindelijk van elke begraven soldaat een biografie te schrijven. Dat is nu al voor zo goed als de helft gelukt. ,,Familieleden van soldaten uit Canada zijn diep geroerd als ze hier komen.’’ Vanaf zondag kan dat weer, al is het in aangepaste vorm. Het infocentrum is voorlopig alleen ‘s middags geopend. De officiële opening is vermoedelijk pas volgend jaar.
Bron: https://www.destentor.nl/rijssen-holten/vernieuwd-infocentrum-canadese-begraafplaats-in-holten-opent-de-deuren-en-wij-namen-alvast-een-kijkje~a550e32e/
Inspirerende middag en avond in het ICB voor VO scholengemeenschappen, gidsen en dialoogcoaches
Donderdag 10 november waren docenten van diverse VO scholengemeenschappen in het ICB. Zij kwamen kennisnemen van het educatieve aanbod van ons centrum. Laura Dekker en Cris..
Lees meer..Inheemse Ceremonie
Woensdagochtend 13 september vond er een heel bijzondere besloten herdenking op de Canadese Begraafplaats in Holten plaats. Het ministerie van Veterans Affairs Canada organiseer..
Lees meer..Canadese grond op de Holterberg
De Canadese Begraafplaats is een unieke plek in Holten. Hier kun je tot bezinning komen en de offers die destijds gebracht zijn, herdenken. Het terrein ziet er altijd prach..
Lees meer..